Karaciğer Yaralanması: Dalaktan sonra travmadan 2. Sıklıkta etkilenen solid organdır. Boyutunun büyük olması ve kostalara yakın komşuluğu nedeniyle özellikle sağ lob posterior segmenti dahasık yaralanır. Düz röntgenogram bulgusu, peripehatik hematoma bağlı sağ-üst kadranda yoğunluk artışı ve hematomun kitle etkisi nedeniyle hepatik fleksurada aşağı itilme izlenmesidir. US’un doğruluk oranı ve sensitivitesi yüksektir.
Hematom ve fraktür, boyanan normal karaciğer dokusu ile sarılı hipodens alanlar şeklinde izlenir. En sık bulgu %61 oranında gözlenen periportal kan sızıntısıdır. Hemoperitoneum bir hafta içinde rezorbe olmalıdır. Aksi durum kanamının sürdüğünü gösterir. Subkapsüler hematom 6-8 hafta içinde iyileşir.
Pankreas Yaralanması: Pankreas, travmadan en az etkilenen solid organdır. Penetran travmalardan daha sık etkilenir. Künt travmadaki en bilinen yaralanma şekli, trafik kazasında vertebra korpusu ile direktsiyon arasında kalan boyun kısmının yaralanmasıdır. Hiperamilazemi ilk 24-72 saatte bulunmayabilir. Peristans gösteren veya giderek artan amilaz değerleri pankreas yaralanması için daha değerlidir. Düz röntgenogramlarda nonspesifik olarak epigastrik bölgede bazen izlenebilen ve lokalize ileusu temsil eden “ sentinel loops sing” ve pankratik hematoma bağlı duodenal genişleme, mide ve ince barsaklarda çevreyeitilme izlenebilir. US’nin diğer abdominal bölgelerde bahsedilen dezavantajları pankreas için de geçerlidir; fakat psödokist, peripankreatik ve retroperitoneal hematom ve pankreatik fraktürün direktt görüntülenmesinde yararlı sonuçlar verebilir. BT’nin pankreas travmasındaki yeri tartışmalıdır. BT bulguları, belirgin olmayabilir ve özellikle aramak gerekebilir. Bulgular,pankreasta fokal veya diffüz büyüme, peripankreatik sıvı birikimi ve hematom, fraktürü temsil eden azalmışdansite veren alanların varlığı ve parenkimal bozulmadır.
MESAFE