Bademcik İltihabı
(TONSILIT)
- Belirtileri nelerdir?
Boğaz ağrısı, baş ağrısı, ateş ve üşüme, titreme, boğaz ve çenede ağrıyan bezler, yutkunma sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi, kötü ağız kokusu, seste çatallaşma olabilir. Ayrıca bademciklerin üstü kızarmış ve şişmiş olabilir.
- Korunmak için yapmamız gerekenler neler?
Havalandırmanın yetersiz olduğu kalabalık yerlerde bulunmamalı ve ellerimizi sık yıkamalıyız. Sağlıklı beslenme, düzenli spor, stresten uzak durmak, düzenli uyku uyumak gibi direnç faktörlerini yerine getirmeliyiz.
- Nasıl tedavi edilir?
Bir KBB uzmanına görünüp, boğaz kültürü yaptırmalısınız. Bunun sonucuna göre doktorunuzun yönlendirdiği şekilde antibiyotik kullanımıyla tedavi olabilirsiniz.
- Bademcik ne zaman alınmalıdır?
Antibiyotikler sayesinde artık her bademcik iltihabının standart tedavisi eskiden olduğu gibi ameliyat değildir. Ancak sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve bademcik iltihabı halinde bunu bir doktorun değerlendirmesi gerekir. Solunumunu engelleyecek derecede bademciklerinin büyümüş olması, yutkunma güçlüğü bulunması, sık tekrarlayan boğaz ağrısı ve bademcik iltihaplanması olursa bademcik alınmalıdır.
- Bademcik, bağışıklık sisteminin önemli organlarından biri. Bademcik alındıktan sonra hastanın bünyesi zayıflar mı? Ameliyat olmuş hastalara neler söyleyebilirsiniz?
Bademcik ameliyatından sonra vücudun savunma sistemi ile ilgili birçok bilimsel çalışma yapılmış ancak net bir sonuç elde edilmemiştir. Bademcikleri alınmış insanlarda lenfositlerin bazı tiplerinin sayısında azalma görülmüştür. Ancak bunun klinik olarak sorun doğurduğuna rastlanmamıştır. Bademcik ameliyatından sonra daha kolay farenjit olunduğu yolunda bir inanış vardır. Bademciği alınmış ya da alınmamış insanlarda farenjit görülme oranı aynı sıklıktadır. Bademciklerin alınması farenjit olma oranını arttırmaz.
MESAFE