Çocukların renkli dünyalarını, hayallerindeki gibi geliştirmeli ve minik hayatlarına değer katmaları için onlara özel mekanlar tasarlamaya gayet edilmelidir. Dekorasyon ana ürünleri olan mobilya, duvar kağıdı, perde hakkı gibi malzemeleri nasıl tercih etmememiz gerektiğinden bizzat bahsedecek olursak; Bebek ve çocuk odalarından artık hazır ürünler yerine kişiye ve çocukların karakterine göre özel tasarımlar uygulanmaktadır. Yeni doğan bebekte uygulanan tasarımlar, ailenin bebeğin yönlenmesini istediği alana bağlı olarak değişmekte olup tasarımlarda ailenin görüşü de ön plana çıkarılmalıdır.
Söz konusu bebek ve çocuk odası mobilyası olunca kaliteyi ön planda tutmalı, güvenlik ve sağlık unsurları gözetilecek üretilmelidir. Bebekler için üretilen bütün mobilya ve aksesuarlar; onların hassas ciltlerine zarar gelmemesi ve sağlıklı gelişmelerini tamamlamaları için, antialerjik, anti bakteriyel ve hijyenik özelliklere sahip olmalıdır. Kullanılan ana maddeler çok önemlidir. Çocukların o odada nefes aldıkları, ürünleri elledikleri, ağızlarına aldıkları, üzerlerinde uyuya kaldıkları, ısırdıkları göz ardı edilmemelidir. Mdf ve ahşap kullanımına önem verilmelidir. Parmaklık kısımlar mutlaka masif, demir aksamı olan yerler ise kesinlikle çelik olmalıdır. Mobilyalarda mdf ve lamine malzeme üzerine, kuşun içermeyen, kokusuz boya ve kaplama malzemeleri tercih edilmelidir. Bebeğin damak ve diş sağlığını korumaya yönelik asarlanmış korkuluklar olmalı ve korkuluk aralığı 5 cm olmalıdır. Bunun yanında uzun ömürlü kullanıma elverişli olmalıdır. Bebek büyüdükçe ergenliğe kadar ürünler ufak değişikliklerle kullanıla bilmelidir. (bebek karyolası, oturma ve oyun sofası veya özel oyun alanı). Tasarımlar bebek ve gençlere uygun ergonimide yapılmalıdır.
Bu odalardaki renk seçimleri ise, günümüzde bu konuda sonsuz tercihler sayesinde islenilen renkler rahatlıkla yapılmaktadır. Bebek odalarında, daha dinlendirici, yumuşak, yormayan renkli tasarımlara yer verilmelidir. Bebek odalarında pembe ve mavi her zaman klasik ve gündemdedir. Bununla birlikte Özelikle bu sene doğal ve sıcak tonların trendinin yükselttiğini görüyoruz. Soft sarılar, güneş sanları, turuncular ve yeşilin her tonu ve bu renklerin iç açıcı ve dinginlik veren tonları sıklıkla karşımıza çıkıyor. Ağaç kokan odalardaki malzemeler ve doğa figürleriyle naturellik son zamanların en popüler trendidir. Odaların doğaya yönelmesi için yeşil mavi tonlarında doğal ürünler kullanılıp orman deniz vs konseptler yaratılmalıdır. 3 yaşından büyük çocuklarda ise tasarım çocuğa göre değişiklik göstermektedir.
Mesela yaramaz çocuğu uslandırmak için bej beyaz gibi sakin renkler tercih edilir Eğer yaramaz olan çocuğa özgurlük verilmek ve kısıtlama getirmek İstenmiyorsa tırmanabileceği, enerjisini boşaltabileceği alanlar yaratılmalıdır Erkek çocuklar için genellikle, hem eğlendiren hem mücadele kavramıyla tanıştıran hem de becerilerini geliştiren ürünler tercih edilmelidir.
Çocukların resim yapma özgürlüklerini ve yaratıcılıklarını kamçılamak, keyifli vakit geçirmeleri için mıknatıslı ve tebeşirle resim çizebildiği sağlıklı ve renkli duvar kompozisyonları uygulamak faydalı olacaktır Çocuğu yormayacak, oyun oynayacak konsantrasyonunu bozmayacak organik boyalı renkler kullanılmalıdır; soft pembe, açık yeşil, uçuk mavi, beyaz, bej gibi. Sportif odalarda; lacivert kırmızı mavi Ekolojik odalarda; mavi yeşil beyaz Romantik odalarda; pembe bej beyaz renkleri tercih edilmelidir.
Hayal gücü neşe coşku ve eğlenceyi ön plana çıkarmak için çocuk mobilyalarında göz alıcı renkler ve iri desenli kumaşlar tercih edilmelidir Çocukların kitap okuyacağı kesip biçeceği canlı ve enerjik bir çalışma alanı oluşturmak; onların kafalarını daha çok çalıştırmalarına ve benim yerim diye adlandırabilecekleri bir ortamda hevesle öğrenmelerine yardım edecektir Çocuk odalarında hayal gücü geliştirmek isteniyorsa yönlendirici net şekilli mobilyalar tercih edilmemelidir Çocuk kendi hayal dünyası ile bir şeylere benzetmelidir Çocuklarda kendine olan güveni geliştirmek için cosi alanları denen kendine özgü kapalı alanlar oluşturulmalıdır Mini çadırlar kulübeler bu konuda örnek teşkil edebilir.
Mobilya dışında diğer tamamlayıcı özelliklerinden kısaca bahsedecek olursak; Çocuk odalarında oksijen ihtiyacından dolayı, pvc esaslı yani vinil esaslı değil, kağıt esaslı duvar kağıdı olmalıdır Bütün bir odayı komple duvar kağıdı kaplamak yerine stiker bordur vs- kullanılarak dekorasyon tamamlanmalıdır Komple dört duvarın kağıt kaplanması hava almasında sıkıntı yaratacağı unutulmamalıdır.
Stiker; dekorasyonda en pratik ve mantıklı olan malzemedir Çünkü ufak rötuşlarla dekorasyon kolaylaşıyor ve sıkıldıkça değiştirilebilmesi ile sürekli yenilik katıyor Bordur kullanımları da eskiden olduğu gibi duvarı ortalamak yerine artık tavandan 20-30 cm altta kullanılıp odayı daha ferah gösteriyor.
Çocuk odalarında önemli olan mobilya rengi değil, aksesuarlar tekstil ve duvarlar en önemli dekorasyon unsurlarıdır Örnek olarak erkek bebek için beyaz mobilya, mavi kulp ve perde tercih edilirken kız çocuk İçin beyaz mobilya, pembe kulp ve perde olabilir. Oda aşın ışık alıyorsa ve bebeğin uyumasında sıkıntı yaratıyorsa perde blokout denilen ışık geçirmez kolay silinir malzemeden olabilir Kumaşların daha sık bir dokumaya sahip ve %100 pamuk olması kadife yumuşaklığı ve miniklerimiz için daha konforlu olması anlamına gelir.
Günümüzde zemin döşemede parke, laminant parke veya rabıta komple halı döşemeye göre daha fazla tercih ediliyor Çünkü temizlemesi daha kolay, sağlıklı ve hijyenik olmaktadır Parke üzerine ufak halılar kullanmak modern odaların vazgeçilmezi oldu. Halı anti alerjik ve anti bakteriye! olmalıdır %100 Yün halılarda ilk sene sürekli güçlü emici süpürgelerle süpürülmeli ve bebekler birebir temas edip ağızlarının değmesi engellenmeli oyun oynarken anti alerjik dokumalı örtülerle oyun alanı belirlenmelidir Böylelikle alerjik ve astım hastası olmalarına sebep olmaz.
Oda aydınlatmasına gelince ise; zeminde elektrikle alakalı kablo olmamalıdır Bu yüzden elektrik prizleri kapaklı olmalı ve yer aydınlatmaları kullanılmamalıdır Odanın aydınlığı odada bulunan pencereye bağlı olsa da, odanın aşın aydınlık olması bebek ve çocukların daha gergin olması ve ışıktan rahatsız olmasına neden olur.
Çok loş bir odada ise bebeğin ve çocuğun görüş alanı kısıtlanır ilerde göz bozukluğuna neden olabilir Bu yüzden oda tavandan aydınlatmalı olmalı ve çok parlak ışıklar tercih edilmemelidir
Yazımızı bitirirken tüm miniklerimizin aileleri ile birlikte hayallerindeki odalarında sağlıklı ve mutlu büyümelerini temenni ederiz…
Çocuk Odası ve Genç Odası Resimleri
Çocuk Odası Mobilyaları
MESAFE