MESAFE
MESAFE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SERDAR ORTACLA HAYAT GUZEL


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

SSPE

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1SSPE Empty SSPE Paz Ağus. 01, 2010 9:46 am

Ruzgar

Ruzgar
Süper Moderatör
Süper Moderatör

SSPE

TANIMI:

SSPE, ( Subacute sclerosing panencephalitis ) temel düzeyde açıklayacak olursak kızamık virüsü enfeksiyonunun (beyin iltihabı) sebep olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığıdır. Kızamık veya kızamık benzeri bir virüsün sebep olduğu az rastlanan ölümc&#252 ;l bir nörolojik hastalık olarak da tanımlayabiliriz. Hastalık kızamık aşısı olmayan çocuklarda daha fazla görülmekte dir.
SSPE, özellikle çocuklarda, nadirde olsa yetişkinlerde görülebile n bir hastalıktır. Genellikle kırsal bölgelerdeki erkeklerde kızamık enfeksiyonundan bir kaç yıl sonra veya 10 yıl sonra bile ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Ülkemizde daha çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde rastlanan bir hastalıktır.Hastalık yetişkinlerde de görülmek le beraber erkek çocuklarda kız çocuklara nazaran daha sık rastlanmaktadır.
Hastalığın sebep olduğu patolojik değişiklikler özellikle tek bir organda, beyinde gerçekleşmekted ir. Hastalarda sırasıyla spastiklik, koma ve 6 ila 12 ay içinde ölümle sonuçlanan ilerlemeli beyin işlevi kaybı görül&#252 ;r..
SSPE önceleri tipik bir nörolojik hastalık örneği olarak düşün&#252 ;lmesine rağmen, günüm&#252 ;zde kompleks bir temel nörolojik sorun olarak tanınmaktadır. Bu hastalık, nadir olarak, genelde bir milyon çocukta bir vaka olarak görülmesin e karşın, son 40 yıldır bilimsel literatürde daha kapsamlı bir şekilde yer almaktadır. Modern tıpta henüz kesin bir tedavisi yok. Ancak hastalığın seyri yavaşlatılabilmekted ir

SEBEBİ:
SSPE (subacute sclerosing panencephalitis) beyin iltihabı ile belirli ilerleme kaydedennörolojik bir hastalıktır. Hastalık [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.]nün reaktivasyonu yani aktif hale gelmesinden veya kızamık virüsüne uygunsuz bir [Linkleri görebilmek için üye olun veya giriş yapın.] yanıt verilmesi sonucu gelişebilir.
SSPE hastalığına kızamık hastalığı geçirildikten sonra beyine yerleşen kızamık virüsü neden oluyor. Kızamık geçirdikten 1 ile 10 yıl arasında hastalığın belirtileri başlıyor ve virüs beyinde tahribata yol açıyor.
Kızamık virüsün&#2 52;n hangi şekilde ve değişiklikler sonucu SSPE’ ye yol açtığı hala sırrını korumaktadır. Ayrıca SSPE virüsün&#2 52;n topluluk içinde bulaşarak yayıldığı iddiası bilimsel hiç bir kanıta sahip değildir.

BELİRTİLERİ:
Başlangıç bulguları hafıza kaybı, irritabilite (uyarılara yanıt vermede görülen bozukluklar), nöbetler, istemsiz kas hareketleri ve/veya davranış değişiklikleridir.
SSPE hastalığının ilerlemesi ise 4 aşamada meydana geliyor:
1. Dönem: Unutkanlık, sinirlilik
2. Dönem: Sıçramalar başlıyor. Tek başına yemek yiyemiyor
3. Dönem: Hasta yatağa bağımlı hale geliyor. Burundan sıvıyla besleniyor
4. Dönem: Komaya giriyor. Yıllarca sürebilecek koma ölümle sonuçlanıyor.

TEDAVİ:
SSPE hastalığından korunmanın en önemli yolu kızamık aşısı olmak, kızamık aşısı olmamış çocuklarda hastalığın görülme riskinin aşı yapılana göre 20-30 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Hastalığın en erken 6 hafta içinde ölüme sebebiyet verdiğini belirten doktorlar, iyi bakımla 20-25 yıl daha yaşayan vakalara rastlandığını belirtiyorlar.
Tıbben kesin tedavisi olmayan bu hastalığın, sadece virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla seyri yavaşlatılabiliyor.
Hastalığın seyrine göre, hastalarda şu şikayetler olmaktadır;
- BALGAM: Aşırı balgam ve balgamı çıkaramama gibi sıkıntılar hastalığın ilerlemesi ile görülmekte dir. Balgam, sinirlerin görevini yapamaması sonucu yutkunma ve öksürme refleksinin etkisizleşmesi nedeniyle birikerek hastada sorun oluşturmaktadır. Bu sorun doktorların önerilene uyularak aşılmalıdır. Balgam söken bitkiler kullanılabilir, ancak bu bölgede sinirler çalışmadığı için sorunun çözüm ünde herhangi bir fayda sağlaması zor olur. Hastalığın tedavisi ile sinirler tekrar çalışmaya başladıkça bu sorun yavaş, yavaş ortadan kalkacaktır.
Balgam söktür&#25 2;cü bitkiler ise şunlardır; Ebegümeci, incir yaprağı, meyan kökü ve zater ( bir çeşit kekik)
- ATEŞ: Hastalığın başlangıcından itibaren sık, sık ateşlenme görülmekte dir. bunun nedeni ise beyindeki enfeksiyondan olmaktadır. Her türlü enfeksiyonlu hastalıkta ateşlenme olur ve bu ateşlenme hastalıkla bağışıklık sisteminin savaşından olduğu bilinerek normal ve olumlu karşılanmalıdır. Ancak 38 derecenin üzerindeki ateşin düşür&#252 ;lmesi için uğraşmalı ve bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.
Ateş düşürmek için ilk müdahale olarak çocuk soyulmalı ve eklem yerlerine sirkeli ılık su sürülebili r, ayrıca ılık su ile yıkanabilir ve alına yaş bez konarak sık, sık yenilenir. ateş düşür&#252 ;cü olarak şu bitki çayları kullanılabilir; at kuyruğu, papatya, ısırgan, söğüt yaprağı ve sumak.
-KABIZLIK: Hastalığın ilerlemesiyle sindirim sistemine hükmeden sinirlerin görevini yapamadığından kaynaklanır. özellikle yatalak durumdaki hastalarda daha bariz şekilde görül&#252 ;r. Bu rahatsızlıkta hastalığın tedavisi ile sinirlerin görevini yapmaya başlaması ile düzelebilir. Kabızlığı gidermek için, sinameki bitki çayından, çay gibi demleyip sabah, öğle ve akşam birer fincan 10 yaşın üzerinde olanlara birer çay bardağı içirilir, veya keten tohumu çayı içirilir. Keten tohumu ile kabızlık giderilmesi daha faydalı olur. Bu bitki çayları fazla kullanılırsa ishal yapabilir. İshal olunması halinde kullanılan miktar azaltılarak gaita normal hale getirilmelidir. Kabızlık aşırı şekilde olursa bir sağlık kuruluşunda lavman yaptırılmalı.
SSPE hastalarında bağırsak bozukluğu yanı kabızlık önemli sorun teşkil eder ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir. Çünk&#2 52; bağırsaklarda gerekli ve düzenli emilim olmayacağı için beslenme bozukluğu hastalığı olumsuz yönde etkileyecektir.
ÖNEMLİ NOT: Hasta sahipleri kabızlığı gidermek için veya kabızlık sorunu olmasa da eczanelerden alacakları bir puvar yardımı papatya suyu ile lavman yaparlarsa ve lavmandan 3-5 saat sonra bir fincan ay çiçek yağını puvar yardımı ile bağırsaklara verirlerse sinirlerin beslenmesinde çok fayda sağlar ve hastanın hareketlerinde olumlu gelişmelere neden olabilir.
Papatya suyu şu şekilde hazırlanmalı; bir litre suya bir çay bardağı dolusu papatya konur 5 dakika kısık ateşte kaynatılır 20 dakika demlenir çift kat tülbentten süzül&#252 ;r ve vücut sıcaklığından lavman yapılır. Bağırsaklara verilecek ay çiçek yağıda vücut sıcaklığında olmalıdır.
-KARIN AĞRILARI: Bu şikayet kabızlıkla bağlantılı olabileceği gibi bağırsak veya karın zarı enfeksiyonlarından da kaynaklanabilir. Nedeni belirlenip ona göre tedavi yapılmalıdır.
-AĞIZ İÇİ VE BOĞAZDA ENFEKSİYON: Bu tür şikayetler hastalığın dışa vurması olarak değerlendirilmeli ve hatta olumlu bir gelişme olarak görülmelid ir. Ancak hastanın bu enfeksiyon ve yaralardan acı duymaması için, doktor tavsiyesi ile ağız yaralarını gideren ilaçlar kullanılmalı veya mikrop kırıcı ve enfeksiyon giderici, adaçayı, kekik ve karanfil bitki çaylarından bir tatlı kaşığı kadar gargara yaptırılacak şekilde sık aralıkla içirilmelidir .
SSPE hastalığının tedavisinde çok olumlu katkı sağlayan ve firmamız tarafından hazırlanan " BUHARA KARIŞIK BİTKİSEL ÇAYI " kullanılmasını tavsiye ederiz.
Ayrıca hastaların yastıkları altına mıknatıs konulmalı, mıknatıs kandaki demiri çekeceği için hastalıktan kaynaklanan beyin hasarının azalmasına ve hastalığın seyir'inin yavaş fakat tedavisinin daha hızlı olmasını sağlayabilir.
Buhara karışık bitkisel çayı kullanan hastaların hepsinde olumlu gelişmeler gözlenmiştir. iyileşme başladıktan sonra hastaların ağız ve boğaz enfeksiyonlarında zaman, zaman nüksetme görülebili r, hatta ikinci veya üçünc ü aylarda ağızdaki enfeksiyonlara benzer şekilde el, ayak veya vücudun başka kısımlarında da görülebili r. Bu durum hastalığın iyileştiğine işaret eden bir neden olduğu ve hastalığın bu şekilde de vücuttan atıldığı kabul edilmelidir.
SSPE hasta sahiplerinin oluşturduğu site adresi olup,bu sitede hastalar ile hastalık hakkında geniş bilgi bulabilirsiniz ve hasta sahipleri ile iletişime geçerek tedavi yöntemleri hakkında bilgi akışı sağlayabilirsiniz.
Hasta sahiplerinden uygun görenlerin isim, adres ve telefon bilgilerini SSPE bölüm&#252 ; belgeler kısmında diğer hastalara referans olması için yayınlanacaktır.

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz