Boğmaca aşısı . Damlacık yoluyla bulaşan ve bulaşıcılığı çok yüksek bir enfeksiyondur. Anneden pasif antikor geçişi zayıftır ve koruyuculuğu çok azdır.Etken mikroorganizma Bordetella pertussisdir ve değişik özellikler gösteren komponentleri vardır.
Adhezyon molekülleri; Filamentoz hemaglütinin, perfactin,fimbria, trakeal kolonizasyon faktörü. Bu moleküllerin hepsi immünojendir ve m.
organizmanın solunum yolunda tutumasında rol oynarlar.
Toksinleri; Trakeal sitotoksin (İmmünojenik değil), Adenilat siklaz toksin (İmmünojenik), Pertussis toksini (klasik hastalık tablosundan sorumludur ve lenfositoz yapar. Öksürük kontrol mekanizmalarını bozarak uzun süreli öksürük ataklarına neden olduğu düşünülmektedir.)
Aşı: Whole cell’dir. İnaktive, bütün bakteriyel hücreden elde edilmiştir. IM uygulanır. Whole cell aşının infantlarda görülen nörolojik hastalıklardan sorumlu tutulmaya başlanmasından sonra yapılan çalışmalarla, mikroorganizmanın komponentlerinin bir veya daha fazlası için aselüler aşı geliştirilmiştir.
Transplasental koruma yoktur. Aşının koruyuculuğu %80 dir.
DBT aşısı kesin kontrendikasyonları:
1. Daha önce yapılan aşıdan sonra:
• Aşıya karşı hipersensitivite
• İlk yedi gün içinde ensefalopati
2. Nörolojik hastalığı olan çocuklar
• Sadece progressif nörolojik kontrendikasyon sınıfına alınması önerilmektedir. Hastaya tanı konduktan ve durumu stabilleştikten sonra aşı yapılabilir.
Aşının relatif kontrendikasyonları:,
1. Hipotonik-hiporesponsif atak
2. Aşıdan sonraki 48 saat içinde görülen 40,50C üzerinde ateş
3. Aşıdan sonra en az 3 saat süren ve durdurulamayan ağlama nöbeti
4. Aşıdan sonraki 3 gün içinde görülen konvülsiyon
Aşıya ait relatif kontrendikasyonlar görüldüğünde hastalara asellüler aşı yapılması tercih edilirken, kesin kontrendike olduğu durumlarda asellüler aşı da yapılmaz.
Konvülsiyon öyküsü olan çocuklarda aşılama: Bu çocuklarda aşı sonrası febril ve afebril konvülziyon geçirme riski artmaktadır. Önerilen konvülziyon etyolojisinin aydınlatılıp tedavinin başlamasına kadar aşının geciktirilmesidir. Difteri ve tetanozun tersine boğmaca geçirmiş çocuklarda aşılamaya gerek yoktur.
MESAFE