MESAFE
MESAFE
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SERDAR ORTACLA HAYAT GUZEL


Bağlı değilsiniz. Bağlanın ya da kayıt olun

Beysbol Hakkında

Aşağa gitmek  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

1Beysbol Hakkında Empty Beysbol Hakkında Paz Ara. 26, 2010 10:23 am

SeRDaR aSiGi

SeRDaR aSiGi
Admin
Admin

Genel kurallar

Beyzbol genellikle 9 devreli (İng. inning) oynanır. Her iki takımda her devrede bir savunma ve bir hücum oyuncusu bulunur.
Hücumdaki takımın her oyuncusu sırayla sayı kalesine gelir ve fırlatıcı tümseğinden fırlatıcının sayı kalesinin arkasında duran yakalayıcıya attığı topa sopayla vurmaya çalışırlar. Fırlatıcının atışının, vuruş alanı içinden geçen, geçerli bir atış olup olmadığına sayı kalesinin arkasındaki hakem karar verir. Fırlatıcı dört geçersiz atış yaparsa, vurucuya birinci kaleye yürüme hakkı vermiş olur. Eğer bir vurucu, üç kez geçerli atışa vuramazsa, vurduğu topu karşı takımın yakalayıcısı havada yakalarsa ya da vurduğu topu ceza alanına düşürürse oyun dışı kalır. Üç oyuncusu oyun dışı kalan takım hücum hakkını kaybeder ve savunma konumuna geçer. İki takım da vuruş hakkını tamamlayınca devre tamamlanır.
Vurucu, topa isabetli bir vuruş yaptığında birinci kaleye koşar. Savunma konumundaki karşı takımın oyuncularının topu alıp kale bekçilerine ulaştırmasına kadar geçen sürede öbür kaleleri de dolaşarak sayı kalesine dönebilir. Vurucu bu durumda sayı turunu tamamlamış olur. İsabetli bir vuruştan sonra bir kaleye ulaşabilen vurucu o kalede durabilir ve bir sonraki vurucunun koşusu esnasında o da ilerideki kaleye koşabilir.

Sayı turu

Eğer vurucu iyi bir vuruşla topu çitlerin dışına gönderirse, buna sayı turu vurmak denir. Sayı turu vuran oyuncu, yakalanması söz konusu olmadan, kalelerden geçerek sayı turunu tamamlar. Sayı turu vurulduğu zaman eğer kalelerde koşucular varsa, onlar da sayı turunu tamamlarlar. Bir vurucunun takımına sağlayabileceği en büyük yarar sayı turudur. Çünkü normal bir koşuda bir vurucu ancak bir sayı kazandırabilirken, sayı turunda sahada ne kadar koşucu varsa bir o kadar daha sayı kazandırmış olur.Bezybol aslında anlaşıldığı zaman çok kolay ve bir o kadar güzel oyundur.Beyzbol 9 Kişiden Oluşan Iki Takım Arasında Oynanan Bir Oyundur. Beyzbol Taktik Olarak Defansa Dayalı Bir Oyundur. Şöyle Oluyorki; Bir Takım Atakdayken Sahada Bir Vurucu (The Batter) Varken, Karşı Takımda Ise Birisi Atıcı (Pitcher) Geri Kalanı İse Kaleci Ve Dış Saha Oyuncuları Olmak Uzere 9 Kişi den Oluşur. Bu Sebepten Oyun Defansa Dayalıdır.

Oyun Defansa Dayalı Olmasına Ragmen Oyunda En Fazla Atak Yapan Takım Yani En Fazla Koşu Yapıp Sayı Kazanan Takım Oyunu Kazanır.

Beyzbol da Oyuncu Dagılımı Nasıldır?

Beyzbolda Iki Takım Oldugunu Ve Bu Takımlarda 9 Kişi Olduğunu Söylemiştik. Oyunda Bir Takım Defans Yaparken Bir Takım da Atak Yapar.

Sahada Defans Yapan Takımdan 9 Kişi Bulunurken, Atak Yapan Takımdan Sadece Bir Kişi Bulunur.
Atak Yapan Takımda Sahada Bulunan Kişi Vurucu (The Batter)'dur. Resimde Kırmızı Kutuda V Harfi Ile Gösterilmiştir.

Defans Yapan Takımda Ise 9 Kişi Mevcuttur. Defans Yapan Takımda En Önemli Adam Atıcı (Pitcher)'dır.
Diğer Oyuncular İse Aşşagıdaki Gibidir. (Burada Alttaki Resme Göre Defans Oyuncularını Yerleri Ve Görevleri Belirtilmiştir.)

Defans Yapan Takımdaki 9 Oyuncu Sırasıyla Sunlardır.
1) Atici
2) Tutucu
3) Birinci Kaleci
4) Ikinci Kaleci
5) Üçüncü Kaleci
6) Dödüncü Kaleci (Kısa Mesafe Kesici Adınıda Alır)
7) Sol Dissaha Oyuncusu
8) Orta Dissaha Oyuncusu
9) Sag Dissaha Oyuncusu

Bu Oyuncuların Dısında Sahada Atak Yapan Takımın Kale Kocları Yer Alır. Bunlar Resimde Kırmızı İle Gösterilen Ve KK Kısaltmasına Sahip Simgelerdir. Bu Adamların Görevleri Atak Halinde Koşu Yapan Kişileri Gerektiginde Yönlendirmektir.
Resim de Yeşille Gösterilen Yerler Ise Hakemlerin Yerleridir.
Resimde Görülen Vurucu Tutucu (2 Nolu Oyuncu) ve Hakemın Yer Aldığı Buyuk Dairenin Sag Ve Solunda Ise Ikı Adet Kucuk Yuvarlark Mevcuttur. Bu Yuvarlaklar Ise 1. Vurucudan Sonra Sırası Gelıcek 2. Vurucunun Durabilecegi Yerlerdir.
Genel Olarak Bir Beyzbol Sahasındaki Oyuncu Dağılımı Bundan Ibarettir.

Beyzbol Sahasındaki Temel Kavramlar.


Bir Beyzbol Sahasındaki Noktalar Temel Olarak 4 Tanedir.
Bunlar:
Home Base
1. Base
2. Base
3. Base

Beyzbol Sahasında Bir Vurucunun Yapmıs Olduğu Vuruşun Düştügü Bölgede Önemlidir.



Resimdede Görülecegi Gibi Gecerli Olan Bölgeye Düşen Top Geçerlidir. Faul Bölgesine Düşen Top ise Gecersizdir Ve Yapılan Vuruş Gecersizdir. (Haliyle :P)

Oyun Nasıl Oynanıyor? Kim Ne Yapıyorda Sayı Oluyor?

Şimdi Oyun En Başta Bahsettigim Gibi Defans Ve Atak Takımın Yerlerini Alması Ile Başlamaya Hazır Hale Gelıyor.

Atak Takımın Vurucusu (Batter) Elınde Beyzbol ***asıyla Beklerken, Defans Takımının Atıcısı (Pitcher) Elinde Top Ile Sekil-1 deki Resimde 1 Numaralı Bölümde Yerini Alır.

Atıcı (Pitcher) Amaç Olarak Tam Karşısında Yer Alan Vurucuya (Batter) Topa Vurdurmamak Icın Atışlar Yapar.

Vurucu (Batter) ise Kendisine Dogru Atılan Toplara Elındekı Beyzbol ***asıyla Vurmaya Calısır.
Oyun Temel Olarak Bu 2 Harekete Dayanır.

Atıcı (Pitcher) Elindeki Topu Karsı Takımın Vurucusuna Dogru Fırlatıyor Fırlatmasına Ama Öyle Saga Sola Top Atmaklada Olmuyor Bu İş. Attıgı Topun Bir Bölgeye Denk Gelmesi Ve Sayılması Gerekıyor. Bu Bölgeye Strike Bölgesi (Strike Zone) Deniliyor. Bu Bölge Yaklasık Olarak Vurucunun Gögüs Hizası ile Dizleri Arasında Kalan Bir Alandır.

Atıcı (Pitcher) Atmış Oldugu Topları Bu Alana Denk Getırmek Zorundadır. Aksi Takdirde Yapmış Oldugu Atış Geçersiz Sayılacak (Strike Out) Ve Tekrardan Atmak Zorunda Kalıcaktır. Bu Bölgeye Denk Gelen Toplar Kabul Edilmektedir.



Şimdi Diyeceksinizki Eşşegin Pipisi Nerden Bilicez O Kareye Denk Gelıcekmı Gelmıycekmı Diye. İşte O Zaman Devreye Plaka Hakemi Giriyor. Plaka Hakemi Tam Olarak, Vurucunun Arkasında Bulunan Tutucunun Arkadasındadır. Strike Bölgesi ile Ilgılı Kararları Bu Hakem Verir.

Oyun Esnasında Pitcher -Batter Aşkı!!!

Beyzbolda Genelde Atıcı (Pitcher) ve Vurucu (Batter) Karşı Karşıyadır. Bu Ikilinin Olası Durumlarına Göz Atarsak Aşşagıdaki Durumlar Ortaya Cıkar.

Atıcı Topu Yollar ve Top Strike Bölgesine Denk Gelmezse Atış Tekrarlanır. (Vurucu Hamle Yapmazsa). Parantez Icini Hemen Acıklayalım. Bir Atıcı Topu Strike Bölgesi Dısına Denk Getirdi Mesela Fakat Vurucu Topa Hamle Yaparsa Bu Atış Sayılır Ve Vurucu Iskalamıs(Strike) Olur.

Atıcı Bir Vurucuya Toplam Olarak 3 Kere Top Atar. Bu Atışların Hepsi Strike Böglesine Denk Gelirse Ve Vurucuda Iskalamıssa (Strike) O Vurucu Oyun Dısına(Out) Alınır. Yane Atılan Topu 3 Kere Iskalayan Bir Vurucu (Batter) Oyun Dışı (Out) Olur. Kısaca 3 Strike 1 Out Olur. Sıradaki Vurucu Gelir.

Defans Yapan Takım Ne Zaman Atak Olur?

3 Strike 1 Out Olur Demişdik. Atak Yapan Takım 3 Kere Out Olunca Yane 3 Adet Atıcı (Batter) Oyun Dışı Kaldıgında O Takımın Hucüm Yapma Şansı Bitmiştir. Atak Yapan Takım Bu Sefer Defans Yapan Takım Olarak Sahada Yerini Alır, Bu Seferde Defans Yapan Takım Atak Yapan Takım Halini Alır Ve Home Base Diye Adlandırdıgımız Bölümde Vurucusu Ile Yerini Alır. VeAtılan Toplara Vurmaya Onlar Calısır.

Hep Iskaladık Artık Topa Vuralım!

Atıcı Topu Yolladı Strike Bölgesinden Gecti, Ama Oda Nesi Vurucumuz Topa Çotonkkk Diye Vurmuş. Eeee Şimdi Ne Olucak Görelim.

* Atııgı Top Faul Bölgesine Düşerse Yapılan Atış Geçersiz Sayılır Ve Iska (Strike) Hanesine 1 Sayı Eklenir. Sıradaki Atış Icin Bekler.
* Attığı Top Ön Bölgedeki Kaleci Yada Dış Saha Oyuncuları Tarafından Havada Tutulursa Yine Başarısız Bir Atış Yapmış Olur.
*Vurduğu Topa Herhangi Bir Kaleci Yada Dış Saha Oyuncusu Tarafından Havada Yakalanmaz Ve Gecerli Bir Bölgeye Düşerse işte O Zaman Maraton Başlıyor.
Bu Durumda Vuruşu Yapan Kişi Elindeki ***ayı atarak Home Base den 1. Kaleye Dogru Koşmaya Başlıyor. Burdaki Olay Tamamen Köşe Kapmaca Oyunundaki Gibidir. Vuruş Yapan Adam Bundan Sonra Bir Koşucudur.

Beyzbolda Sayı Yapabilmek Icin Yapılması Gerekeken Şey Vuruş Yapıldıktan Sonra Home Base den Kalelere Koşmaya Başalayan Adamın Kaleleri Tek Tek Ele Geçirerek Yane Dokunarak Yine Home Base Ulasması Gerekir. Bu Sayede Takımına Bir Sayı Kazandırmıs Olur.

Topa Vurdun Öyle Koşmakla Olmuyor!

Topa Vurduktan Sonra Kaleleri Tek Tek Koşmakla Olmuyor Bu İşler. Dış Saha Oyuncuları Ve Ic Sahada ki Kaleciler de Armut Toplamıyor O Arada. İşte O Adamların da Görevi Eger Vurucu Topa Vurursa O Topu Bir Şekilde Yakalayık Koşunun Önünü Kesmektir.

Vurucu Topa Vurdu. Top İc Yada Dış Sahada Bir Bölgede Defans Oyuncusu Tarafından Yakalandı. Şimdi Köşe Kapmaca Başlıyor. Burda Amaç Koşucunun (Topa Vurduktan Sonra Bu Ismı Alıyor) Kaleleri Ele Gecırmesını Daha Baska Bir Degısle Home Base Ulasmasını Engellemek. Nasıl mı Oluyor. Örnegin Vurucu Topa Vurdu Ve Kosmaya Başladı, Topu Defans Oyuncularından Bir Yere Degdıkten Sonra Yakaladı. Bu Topu Yakalayan Adamın Derdi Şu Dakikadan Sonra Koşucudan Önce Topu Kalelerden(Bases) Birine Ulaştırmak Zorunda.

Mesela Vurucu 1. Kaleye Dogru Koşuyor Ve Defans Oyuncularından Önce O Kalede Bulunan Beyaz Süngere Defans Oyuncularından Önce Dokunursa O Kaleyi Kapmış Olur. Ama Eger Defans Topu Kaleye Koşucudan Önce Getirirse Vurucu Armut Gibi Acıkda Kalıp Oyun Dısında Kalıyor. Yane Mantık Şu; Eger Atak Takımıysan Bir Base de Durmak Zorundasın.

Mesela Vurucu Saglam Bir Vurus Yaptı Ve Topu Dış Sahada Yakalanması Zor Bir Bölgeye Yolladı. İşte O Zaman Atak Takım Icin İşler Cok Iyı Demektir. Burda Vurucu O Top Geri Gelene Kadar Ben 1. Kaleyi Ele Gecirir Hatta 2. Kaleyi Ele Gecirip 3. Kaleyide Zorlarım Diyebilir. İşte Olay 2. Kaledeyken Vurucunun Koşusuna Bağlı. Tamamen Karar Verme Mekanizması; Eger Oraya Toptan Önce Varırsa Takımına 1 Sayı Kazandırmak Icin Sadece Home Base e Ulasmak Kalıcak. Ama Ben Toptan Önce Gıdemem Diye Dusunurse 2. Kalede Kalarak Orda Kalıyor.

2. Kalede Kalan Vurucunun Yerine Diger Bir Vurucu Gelıyor Ve Sırayla Atış Yapmaya Başlıyor. Eger Kişi Başarılı Bir Atış Yaparsa Hem Kendisi 1. Kaleye Dogru Yönelırken, 2. Yada 3. Base de Bulunan Adamın da Home Base e Ulasmasını Saglıyor Ve Takımına Bir Sayı Kazandırıyor.

Yane Kısacası Köşe Kapmaca Mantıgında Beyzbol Sahasında Bir Tur Atmak Ve Mumkun Oldugunca Kale Kaparak Sayıya Sayı Ekleme Mantıgı Söz Konusudur.

Peryot (Inning) Mantığı Ve Maç Sonucu

Bir Beyzbol Macı Toplam 9 Peryot(Inning) Oynanır.Maça Her Zaman Misafir Takım Atak Modunda Başlar. Bir Peryotda Her Takım Bir Kere Defans Bir Kere Hücum Oynarlar. Bir Peryodun Tamamlanabilmesi Icın 2 Takımında Atak Hakları Sırasın da 3 Kez Out Olması Gerekir. Böyle Böyle Toplam 9 Peryot Oynanır. 9 Peryot Sonunda Eger Beraberlik Söz Konusu İse Mac Uzar. Macın Uzaması Berberlik Bozulana Kadar Bir Peryot Bir Peryot Devam Eder. Ev Sahibi Takım Eger Macın 9. Peryodunda Hucüm Hakkı Ondayken Önde Ise, İsterse Hucüm Hakkını Kullanmadan Macı Bitirebilir Ve Macı Kazanmıs Olur.

Genel Bir Özet

Yukarıda Yazılan Her Seyi Kısaca Bir Özetlersek, Oyun Defans Agırlık Bir Oyun. 9 Kişiyle Oynanıyor. Oyun Genel Anlamda Atıcı Ve Vurucu Arasında Geciyor. Vurucu 3 Kez Topu Iskalarsa Oyun Dışı Kalıyor. Ve Atıcı 3 Oyuncuyu Oyun Dışına Yollarsa Bu Sefer Roller Değişiyor. Atak Yapan Takım Defans, Defans Yapan Takım da Atak Oluyor Ve Aynı Sekılde DEvam Edıyor. Bir Takımın Sayı Kazanması Icın Vurucunun Atıcının Attığı Topa Vurması Ve Sırayla Kaleleri Ele Gecirip Home Base e Ulasması Gerekıyor. Kaleleri Kaparken Kalelere Toptan Önce Ulasması Gerekır. Aksi Takdırde Oyun Dışı Kalıyor.

http://www.mesafe.forummum.com

Sayfa başına dön  Mesaj [1 sayfadaki 1 sayfası]

Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz